Gitarrillbehör

Här är lite olika gitarrtillbehör, som jag använder eller har använt.

Capotasto

Capo

Detta är ett Capotasto eller som det kallas på vardagligt språk, Capo. Det är en klämma som används för att ändra tonarten genom att "förkorta" strängarna på gitarren.
Man använder det för att det ska bli bekvämare att spela.

Genom att sätta capon på till exempel tredje bandet kan man spela G som E och man slipper då att spela barréarckord.

Noter

Noter

Detta är ett exempel på hur ett blad med noter kan se ut, just denna låten är "Wake me up when September ends" av Greenday.

Notbladet har jag satt i ett notställ som det finns en bild på längre ner.

Mer information se noter samt förtecken

Fotpall

Fotpall

Detta är en sak som många gitarrister använder, eller något annat slags av stöd. Just detta är en fotpall för att få en bättre hållning medan man spelar.

Alla fotpallar går att ställa in på olika höjder, så den passar för varje individ.

Plektrum

Plektrum

Här har jag två plektrum eller plektron, som man använder för att slå på strängarna, till exempel när man kompar istället för att slå med fingrarna.
Plektrumet brukar vara i ett hårt material men kan vara gjort av många olika ämnen, exempelvis plast, metall, sten eller filt. Förr i tiden gjordes de av horn eller sköldpaddsskal. De kan ha många olika tjocklekar, färger och former, beroende på vad användaren vill ha och vad det är för musikinstrument man ska använda det på.
Men tjockleken brukar vara mellan 0,3 - 2,0 millimeter.

Ordet plektron betyder "tangent", "slagstycke" men orkdet plektrum kommer från det latinska plektra och är en latiniserad form av detta ord.

<

Stämapparat

Stämapparat

Detta är en sort av stämapparaterna som finns, man använder den till att stämma musikinstrument. Stämapparatens förfader är stämgaffeln, som stämmer genom frekvenser.

De hämtar tonen från en ingång för ljudkabel eller från en mikrofon. Vilken ton det än är som spelas, så känner en bra stämapparat igen vilket ton det är.

Gitarrfodral

Gitarrfodral

Det finns olika sorter av gitarrfodral. Både sådana i hårdplast (hardcase), de brukar bara ha ett handtag men det finns även lättare i tyg (gigbag), vilka brukar ha både axelrem och handtag.

De används för att skydda gitarren för att den ska bli lättare att transportera.

Notställ

Notställ

Man använder ett notställ för att placera noter på, vilket nybörjare och amatötrer använder vid notläsning.

De går att ställa in i olika höjder och det finns notställ som man kan fälla ihop och ha med sig.