Precis som med el gitarren så börjar man med att leta upp trä och ritar ut konturen över gitarren. Sågar ut bak och framsida, på framsidan sågar man även ett ljudhål. Man sätter även dit stag på framsidan för att förstärka hållbarheten.
Det finns två metoder för att böja gitarr sidorna. Den traditionella metoden är "hot pipe" böjning, vilket betyder att man böjer dem över ett cylindriskt rör. Den andra metoden är att man med hjälp av en gitarr-formad form och en silikon-värmefilt böjer sidorna rätt. Formen ger rätt form och silikonfilten ger värme. Man lägger även dit aliminum bitar på formen för att leda värmen bättre.
Sedan för att få träet att böjas lättare så lägger man dem i vatten. När båda sidorna är böjda, limmar man ihop dem med varandra och sedan limmas de ihop med framsidan. Så fixar man till så att det inte finns några hål mellan sidorna och framsidan (locket) och sätter dit en list längst ner och längst upp på sidorna (kerf-list). Den listen kan variera lite på tjockleken.
Efter det förstärker man ryggen med några stag, också för att förstärka hållbarheten. Man behöver också sätta dit klossar som förstäker halsen inne i gitarren, så att den inte bryts av. Sedan sätter man dit ryggen på gitarren. med hjälp av gummiband tex så att det ligger pressat neråt.
Om man vill ha dekorationer på gitarren, så kan man sätta dit det nu, tex en extra dekoration på sidorna, precis som på el gitarren ("bindings"), denna gör också att sidorna blir mer hållbara och skyddar gitarren.
Man ritar upp skissen på träbiten som man valt och sågar ut halsen. Glöm inte att huvudet ska vara lite vinklad! Plus att det ska vara en bit längst ner som ska fästas på övre delen av kroppen.
Efter det ritar man huvudet och skär ut det. Sedan gör man ett spår på halsen och en bit upp på huvudet till dragstången, som ska stabilisera gitarrhalsen så att den inte går av när strängarna späns åt. Såga även ut huvudet och slipa det så att det är fint, samt borra 6 hål till strängarna och stämskruvarna.
Där efter är det dax att testa att sätta dit halsen på kroppen, detta gör man genom att göra en slags kloss som ska passa ihop med kroppen (hona/hane). Sätt sedan dit halsen och se till så att allt stämmer överens, så att det inte sticker ut på något håll eller är för kort någonstans.
Nu kan man börja fixa till halsen. Det är lite olika tjocklekar på halsen, det kan till exempel vara 0,550" på 2:a bandet och 0,600" vid 10:e bandet. Runda av bakre delen av halsen och nedre delen av halsen som ska sitta mot kroppen.
Efter det är det dags att konstruera greppbrädan (vilka mått man ska ha, kan man leta upp på internet. För det beror lite på vilken skallängd som valts för gitarren). Man kan sätta punker eller annat tecken för att visa bland annat tredje-, femte-, sjundebandet (osv). Marköererna brukar vara placerade på banden där F, G, A, B, C#, E, G, A och B är.
"Bindings" sätts på greppbrädan.
Nu sätter man ihop alla delar, börja med att limma dit halsen. För att undvika fula märken, se till så att limmet inte kommer ut på andra ytor än där det ska. Ta heller inte för mycket lim, halsen sitter bra genom att du klossat halsen i kroppen. Limma sedan dit greppbrädan. Se till så att det är tillräckligt tryck mot halsen så att det limmas dit ordentligt.
Nu ska stallet sättas dit under ljudhålet, skissa först stallet på en bit papper och rita sedan ut det på en träbit (oftast samma som greppbrädan). Såga sedan ut stallet med alla detaljer. Fixa till stallet genom att slipa det. Fäst sedan dit stallet på gitarren med hjälp av lim. Slipa nu greppbrädan så att den är slät och fin. Efter det sätter man dit "bandtrådarna" som är mellan varje band. De kan limmas eller bara hamras i. Polera sedan banden med finare sandpapper.
Dags att sätta dit dragstången. Den består av en U-formad stålpinne (med två stavar) som sedan fäst samman med en mässings kub och en mutter. Stålpinnen lindas in i glasfiberförstärkt förbackningstejp för att hålla de båda stavarna tillsammans. Nu är den klar att föras ner i "dragstångshålet" i nacken. Sedan drar man åt muttern.
Efter det är det dax att tillverka stallbenet, som sitter nere vid stallet. Stallbenet hjälper till att göra så att strängarna inte går emot gitarren, vilket även sadeln gör men den sitter uppe på halsen där gitarrhuvudet möter greppbrädan. Dessa två är oftast gjort av ett väldigt hårt material, till exempel hårdplast, ben eller mässing. Limma sedan dit dessa två bitar.
Sätt dit stämskruvarna och sedan är det bara att sätta dit stängarna, och fin justera dem (höjden - med hjälp av sadeln och "the nut").
När det är klart tillverkar man en liten träbit som ska sitta över hålet där dragstångsmuttern syns. detta fästs med tre små mässingsskruvar.
Om man vill ha plektrumskydd så tillverkar man det och sätter på det också, sedan är gitarren klar för användning!
Foto: Ina Lindberg, Ida Engelbrektson, Paula Lundberg & Anton Jönsson | Redigering: Ina Lindberg | Medverkande: Åke Larsson