Tillverkningen av en El Gitarr

Träslag, Gitarrdelarna & Tips

Tillverkningen av en El Gitarr

Kroppen

När man bestämt vilket trä man vill ha och ritat en skiss över gitarren och alla delar, så är det bara att börja.
Man börjar med att rita avkonturen av gitarrkroppen på sitt trä.

Sen kan man börja fräsa ut innerdelarna på båda sidor. Efter att man gjort det kan man såga ut kroppen och slipa till kanterna.

Om man vill kan man såga/fräsa ut några andra detaljer som man skulle vilja ha på gitarren. Tex "bindings" (=ett spår runt hela kroppen), plastbindings kan man bara limma dit, men om man vill ha träbindings så kan de behöva förböjas. Men sedan är det bara till att limma dit dem med. När limmet torkat kan man behöva snygga till den lite, tex med hyvel, sandpapper och liknande.

Sedan ska gitarren slipas ett antal gånger så att det inte är kvar några flisor.

Här är träet satt i press.

Här är ritningen av kroppen, mickarna ska ritas ut där de ska sitta.
Nära stallet så blir det diskant längre ifrån mer basigt. Mest skillnad blir det vi stallet för där kan en liten flyttning ändrar ljudet ganska drastiskt.

Här är ritningen på kroppen avritad på träet.

Det är viktigt att jag får halsen och mickarnas plats rätt och exakt så att och strängarna är rätvinklig mot stallet, samt så att mickarna kommer rakt under strängarna.
Här har Anton borrat och fräst ut där mickarna och halsen ska sitta.

Här ser ni kroppens framsida.
Kroppen är utsågad med en bandsåg och på baksidan av gitarren sätter han all elektronik så han har fräst ut plats till det.

Han valde att fräsa runda kanter på hans gitarr för utseendets skull.

Halsen

Man börjar med en träbit som ska sågas och hyvlas och sedan ska konturen av gitarrhalsen ritas på träbiten. Efter det fräser man ett spår till dragstången som ska stabilisera gitarrhalsen så att den inte går av när strängarna spänns åt.
Sen kan man såga till huvudet, om man vill ha den vinklad eller andra detaljer.

Nu är det dags att fixa greppbrädan genom att märka ut bandplaceringarna och konturen (tips är att göra det med en maskin pga att det är en sådan precision som nästan är omöjlig med vanliga mätverktyg), sen ska de också sågas ut.

Där efter ska man limma dit greppbrädan på halsen, med så många tvingar som möjligt så att det verkligen sitter fast.

Sedan är det dags att såga ut huvudformen, forma halsen på baksidan och istallera sadel. Man måste också borra för stämskruvar och sen är halsen klar för att sättas fast på gitarren.

Här har Anton hyvlat bort det som stack upp på träbiten som han limmade dit och till höger ligger greppbrädan

Elektroniken

För att minska brum och andra störningar kan man täcka alla utrymmen för elektroniken med folie. Om man vill förhindra oönskad rundgång och tjut i mickarna så kan man lägga dem i vax, vaxet ska upp i ca 70 grader och hålla sig på den temperaturen i de 20 minuter som mickarna ska ligga i vaxet. Sedan kan man torka bort vaxet från ovansida, kåpor m.m.

Därefter är det dags att sätta i all elektronik och sätta dit strängarna.

Sen är det bara till att börja spela!

(Bilderna tagna av Anton Jönsson)